Абитуриентът Петър Господинов от Стара Загора спечели състезанието „Най-добър млад шофьор на България 2019”, организирано от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Ученикът, който има шофьорска книжка едва от декември миналата година, показа най-добри комплексни умения и познания както за правилата за движение, така и за техническото състояние на автомобила и съвсем заслужено спечели голямата награда – 1 година безплатно шофиране на чисто нов автомобил.

Финалът на второто поред издание на състезанието „Най-добър млад шофьор на България” се проведе в събота в центъра на София, където общо 30 финалисти пред погледа на стотици зрители демонстрираха шофьорски способности и теоретични знания като решаване на тестове, смяна на автомобилна гума, паркиране, заобикаляне на препятствия, оказване на първа помощ, овладяване на автомобила при мокра настилка и намалено сцепление.

Втори в класирането остана Симеон Цветков, който си тръгна с ваучер за 1000 лв. за комплект нови автомобилни гуми. На трето място се нареди Цветомир Стамов, с което спечели ваучер за 2000 лв. под формата на гориво.

Тримата най-добри в кампанията ще представят България на сходно международно състезание през октомври в Словения.

Бурни аплодисменти от публиката получи Ангелина Спасова. Оказа се, че младата дама най-бързо се е справила при смяна на автомобилна гума и спечели допълнителна награда – ваучер за комплект нови автомобилни гуми на стойност 500 лв.

Атрактивни награди имаше за всичките участници в състезанието, които освен членски карти от СБА, получиха различни подаръци от спонсорите и Българския Червен кръст.

Извън състезанието най-голямата атракция бяха зрелищните демонстрации на професионалните рали състезатели Васил Жеков и Илия Царски, които забавляваха публиката с дрифтове и технически умения. Все пак те призоваха младите шофьори да се учат и да опознаят физиката на автомобила, преди да се качат да го карат. Шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски пък помоли финалистите никога да не правят това по пътищата.

Кампанията “Най-добър млад шофьор на България” се провежда за втори пореден път в партньорство в Пътна полиция към ГДНП. В първия кръг – онлайн тест се включиха над 4000 шофьори на възраст между 18 и 26 години. До финалния кръг бяха допуснати 30-те най-добри от тях, като едно от изискванията е да нямат нарушения на пътя и издадени от Пътна полиция фишове или актове.

Целта на кампанията е да популяризира темата за пътната безопасност сред младите шофьори, тъй като те са сред най-застрашените от войната по пътищата.

За инициативата СБА беше отличена от Международната автомобилна организация ФИА с награда за иновации в пътната безопасност.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *