Сигурността е тема, която не бива да се пренебрегва, а през последната година-две станахме свидетели на прекалено много атаки срещу невинни граждани с моторни превозни средства. А сега към списъка с опасности ще трябва да прибавим и задаващия се бум на автономни автомобили.

Това е мнението на изпълнителния директор на Blackberry. Джон Чен предупреждава, че автономните автомобили може да бъдат хакнати и превърнати в „заредени оръжия”. Технологичната компания разработва технологии за автономно управление съвместно с китайската търсачка Baidu, но смята опасността за много сериозна.

Говорейки пред The Telegraph, Чен заявява, че този тип автомобили разчита на повече линии кодове от обикновен изтребител, което дава на хакерите големи възможности да хакнат автомобила и да предизвикат безпорядък.

“Един автомобил може лесно да бъде заразен с вируси, което буквално го превръща в заредено оръжие. Сами може да си представите за какво може да послужи той.”

“Мога да направя кола, която смятам, че ще е на 90% устойчива на вируси. Но излезе ли на улицата, тези условия трябва да се проверяват редовно,” коментира Чен.

Blackberry не смята, че автономните автомобили ще могат да излязат на улиците поне в следващите пет години, независимо от твърденията на други технологични гиганти, че това ще стане по-рано. Според Чен, все още има много предизвикателства за решаване, за да могат автономните коли да излязат масово по улиците.

Освен трудностите, които предстои да бъдат решени във връзка с безопасността и регулациите, Чен смята, че сериозни трудности ще срещнат също застрахователните компании и законодателните органи, защото ще трябва да се реши въпросът за отговорността в случай на инцидент.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *