Днес за пръв път в историята над половината човечество живее в градовете. През следващите 30 години градското население ще набъбне с още около два и половина милиарда души – и тогава вече днешните задръствания и улични злополуки ще ни се струват детска игра. Освен ако не само автомобилите, но и самите улици не поумнеят внезапно.

„КОЛЕЛА“ се разходи до Лас Вегас, столицата на хазарта, греха и електрониката, за да се запознае именно с напредъка в тази област на компании като Continental. Германският гигант отдавна вече работи по своята „Визия Нула“ – стратегия как не само смъртните случаи, но и инцидентите по пътищата да спрат веднъж завинаги.

ЗА ТАЗИ ЦЕЛ САМО ПО-СЪВЪРШЕНИ системи за безопасност в колите ни няма да са достатъчни. Автомобилите трябва да станат част от едно по-голямо, интелигентно цяло, което включва пътищата, светофарите, пешеходците и всички други фактори в движението.

Звучи като фантастика. Но всъщност вече е реалност: първият интелигентен пътен участък е създаден и се тества от Continental в калифорнийското градче
Уолнът Крийк.

ТАМ ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ в автомобила е в непрекъсната връзка и получава данни от настилката, от светофарите, от камерите на пешеходните пътеки, от другите коли, дори от пешеходците и колоездачите. Системата може да ви предупреди за пресичащи хора и препятствия, още преди да сте ги видели, и освен това може да адаптира светофара към трафика, намалявайки престоя и емисиите.

УЛИЧНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ СЪЩО може да се сдобие с възприятия и интелект. тези футуристични лампи на Conti не само светят единствено когато преминава кола (пестейки доста енергия), но и следят пътя за препятствия и опасности, и ще ви предупредят, ако на платното има паднало дърво например. Освен това контролират местата за паркиране и могат директно да упътят колата ви към най-близкото.

И НАКРАЯ ИДВА ЧЕРЕШКАТА на тортата: това електронно куче, разработено от германците в партньорство с швейцарска компания за роботика. Наречено AnyMAL, то може да доставя пратки до прага ви – и даже да ви позвъни на вратата. В съчетание с автономния транспортьор, наречен CUbE, то може забележимо да намали огромната флотилия от бусове за доставка, които задръстват градовете ни в епохата на онлайн търговията. И да предотврати безбройните инциденти, предизвикани от неправилно паркирали „само за минутка“ куриери.

Комбинацията от автономния транспортьор CUbE и робота за доставки AnyMAL може да разреди значително огромните флотилии от куриерски бусове, които владеят градските улици в епохата на онлайн търговията.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *