Aнтичността ще оживее на „Хисарлъка“” на Празникa на черешата в Кюстендил, който се провежда за 12-а поредна година. Празничната програма ще започне на 21 юни на Късноантична и средновековка крепост „Хисарлъка“, където всички гости и жители на Кюстендил ще имат възможността да се потопят в атмосферата на античността.

Римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали ще са само част от магията на проекта „Античността оживява на „Хисарлъка”, създаден от 50 младежи на сдружение „Дебют“.

Официалното откриване на Празника на черешата ще бъде на следващия ден, като центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника.

По традиция ще се представят перспективни сортове череши за страната и района, последвана от конкурс за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд с награден фонд – шест хиляди лева.

Програмата за деня включва Фолклорен празник „Черешчица род родила” и обявяване на резултатите от конкурса.

Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил подготвя информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града.

Празничният концерт ще бъде на площад „Велбъжд“ с хитовите изпълнения на четирите талантливи момичета от 4Magic и една от най-обичаните български групи – Диана Експрес.

Програмата ще продължи на 23 юни с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца. В програмата е включено и кулинарното състезание „Череши в кухнята“, където майстори-готвачи ще направят различни демонстрации на ястия, приготвени от череши.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *