Филмът „Боговете сигурно са полудели“ не е сниман на остров Лефкада. Странно как – като се има предвид какви са ги вършили тук героите от гръцката митология. Те наивно вярвали, че ако скочат от скала в Йонийско море, ще се освободят от несподелената си любов. Афродита полетяла в синята бездна, след като загубила възлюбения си Адонис. Хадес обаче простил моментната й слабост и я върнал в света на живите.

Легенда разказва, че древногръцката поетеса Сафо, която напуснала родния Лесбос, за да теши сърдечната си мъка на Лефкада, завършила земния си път в лазурните води на острова. Белите скали, от които се възнесла, дали и името му – Лефкас петра. Зевс обаче нямал подобни романтични терзания. Той се пренасял на Лефкада със съвсем прагматична цел: да си почива, когато сексуалните приключения на Олимп му идвали в повече.

И хората – като боговете, понякога се уморяват. А тук е перфектното място за почивка. Тихо, спокойно, без тълпи туристи. Няма ги и дежурните български групи, които окупират Северна Гърция. Чадър и два шезлонга на плажа се търгуват срещу скромната сума от 8 евро, наполовина от цената им в Слънчев бряг. Стая за двама на 20 метра от морския бряг ще ви излезе от 50 до 70 евро, но не очаквайте петзвезден лукс. Баровските изпълнения не са на почит в този скромен район. Ако сте запалени по фотографията обаче, няма по-добро място да упражните таланта си. Нещо повече – и без грам опит зад камера няма опасност да развалите снимките.

Пейзажите тук са така „фотогенични“, че е невъзможно да ги заснемете по грозен начин. Бреговете на Лефкада са в класациите на най-красивите плажове по света. Безспорен фаворит сред тях е Егремни. Пътят към него е разрушен от земетресение през 2016-а, затова мястото е достъпно единствено по море. Можете да се гмурнете в тюркоазените му води, ако се запишете на някой от еднодневните круизи до околните острови. Цената е 20 евро, а пътешествието трае 9 часа. На борда е приятно да се подкрепите с чаша бяло вино и сандвич на народни цени.

Корабът вдига котва в Нидри и прави панорамна обиколка на няколко перли в Йонийско море – плажа Порто Кацики, родното място на Одисей – Итака, пещерата Папаниколао и островите Кефалия, Меганиси, Спиля, Скорпио, Скорпиди, Мадури. Най-впечатляващ е частният остров на Аристотел Онасис – Скорпиос. Милиардерът го купува през 1963 г. и за 5 години го превръща от невзрачно парче земя в райски кът. Влага в облагородяването му огромни сили и средства, дори моли великата оперна прима Мария Калас да даде концерт на Лефкада с цел набиране на средства за водоснабдяването му. Тук Онасис вдига сватба с вдовицата на президента Джон Кенеди – Жаклин.

Храната на Лефкада ще ви очарова с простотата и наситените си вкусове. Далеч от светския шум, многобройните заведения на острова привличат не с изискан интериор, а с изумителен природен декор. На фона на белите скали и синята шир тук можете да хапнете мусака, панирана фета, традиционното сладко от бяло грозде и морски дарове, уловени от местни рибари. Неповторимите залези на острова превръщат в деликатес дори препечения хляб със зехтин и поръсен с пресни подправки. Всичко това, разбира се, полято обилно с узо или бяло вино на символичната цена от 6 евро литъра. И ако тези удоволствия ви се струват недостатъчни, довършете вечерта с коктейл в някой от модерните барове по плажа „Катисма“, който също е по кориците на най-известните туристически списания.

Боговете сигурно биха ви завидели, ако се изтегнете блажено на брега в залива Лефкас. Едва ли някога сте виждали на едно място толкова голям брой запалени сърфисти – от 7-годишни деца до белобради старци. А ако сте любители на силните усещания, скочете с парапланер – усещането ще ви очарова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *