На 11 февруари Ватикана празнува Деня на независимостта. Парадокс – но историята на най-малката страна на планетата е богата на много интересни факти.

Фактите за Ватикана са наистина уникални – страната оцелява без БВП и въпреки малката територия и богатството й, тук има много високи нива на престъпност. Предлагаме ви да разберете как се е случило това.

1. Ватикана се е появила на 11 февруари 1929 г., благодарение на Латеранския, подписан от Бенито Мусолини, тогавашен министър председател, от името на краля на Италия Виктор Емануил III.

2. Ватикана се явява най-малката призната независима страна в света. Тя хе по-малка по площ примерно от Монако и се намира в чертите на град Рим, Италия.

3. Ватикана се явява теократическа монархия. Това означава, че страната се управлява от Светия Престол. Суверенът на Светия Престол, в чиито ръце е съсредоточена абсолютната законодателна, изпълнителна и съдебна власт, се явява Римският Папа, който се избира пожизнено от кардиналите.

4. За да гласуват, кардиналите на възраст до 80 години, се събират в Сикстинската капела. Кардиналите гласуват за един от списъка, който да стане следващ Папа. За да бъде изблран новият Папа, трябва за него да гласуват две трети. За избора на новия Папа оповестява бял дим от комина на Сикстинската капела (иначе димът е черен).

5. Голямата част от населението на този страна са свещенослужещи. Има обаче и известен брой чиновници, както и швейцарската гвардия.

6. Всеки, който живее във Ватикана, е католик, в нейните граници има само католически църкви.

7. Въпреки че във Ватикана живеят само 800 души, за държавата работят 2 500.

8. Ватикана няма Брутен вътрешен продукт (БВП), тъй като не произвежда стоки и не търгува, както го правят другите страни.

9. Ватикана преживява от доходи от туризма и продажбата на сувенири, както и от църковни пожертвования.

10. Забележителностите на Ватикана включват Сикстинската капела и катедралата Свети Петър. В Сикстинската капела е известната фреска, нарисувана от Микеланджело, а също така една от най-известните картини – „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи.

11. Ватикана е обект на Световното историческо наследство на ЮНЕСКО. Тя има честта да бъде единствената суверенна държава в този списък.

12. На 12 май 1981 г. Мехмет Али Агджа опита да убие Папа Йоан Павел II на площад Свети Петър.

13. На 4 май 1998 г. във Ватикана заедно с жена си беше убит командирът на швейцарската гвардия Алоис Естерман.

14. Въпреки че Ватикана не е член на Европейския Съюз, неговата основна валута е еврото.

15. Ватикана е страната с най-високо ниво на престъпност в Европа. По-голямата част – джебчийските кражби, се извършва от хора, които не са жители на Ватикана. Доколкото показателите от престъпността се отчитат на глава от населението, Ватикана с малкото си население е на върха на списъка.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *