Има какви ли не странни плодове, за които дори не сме чували понякога. Такъв е и най-големият плод, който расте на дърво. Става въпрос за джакфрут. Известен е още и под наименованието „индийско хлебно дърво” и е най-големият ядивен плод, който може да си представите, растящ на дърво. Заради отличните си хранителни качества и ниската цена в Индия е наричан „хлябът на бедните”.

В Южната част на Индия плодовете на това дърво са изключително популярна храна, която се нарежда до мангото и бананите в общото годишно производство. Джакфрут не расте само в Индия. Среща се и в Тайланд и Бразилия. Буквалният превод на името на плода означава помощ, поддръжка. Любопитно е, че в миналото дървото е било засявано в непосреднствена близост до дома на хората, а семената са се използвани като талисман.

Този интересен плод съдържа хранителни вещества, като калий, калций, фосфор и желязо. Богат е още и на витамин А. Вкусът му също не е за подценяване, защото е много приятен и наподобява този между банан и ананас.

Особеното на джакфрут, а може би и малко стряскащото е, че може да достигне 34 кг и има големина колкото човешка глава. Две-три дървета са достатъчни, за да изхранят цяло семейство в продължение на няколко години.

Разпознаването на узрелите плодове става чрез почукване – те издават плътен звук, а зелените – кух. Не трябва да ви прави впечатление, че продуктът на хлебното дърво има неприятна миризма и затова е забранен за изнасяне в Бангладеш и някои други държави. Сърцевината ухае много хубаво и има приятен вкус. Тя има златно-жълта месеста част. Плодът е сочен, с леко влакнеста структура. Всички части на растението, включително и обвивката, съдържат леплив латекс. Затова се препоръчва да се използват гумени ръкавици или ръцете да се мажат със слънчогледово олио, докато се разделя плодът.

Джакфрут може да се консумира както пресен, така и варен или пържен. Интересно е, че кората има слабителни свойства. Беленият плод е чудесно допълнение за салати и десерти. От листата пък се прави чай, който увеличава млякото на кърмачките.

Варен плодът е също толкова вкусен, но трябва да се нареже на парчета. Хубаво е, за целта, да се използва тенджера под налягане, за големите парчета са необходими 10 минути, а за по-малките – около 7 минути. От джакфрутът стават чудесни екзотични супи и основни ястия. В Индия варят плода със захарен сироп, масло и кокосово мляко. Неузрелият джакфрут пък се използва като зеленчук – комбинира се с всякакви видове месо.

Този екзотичен плод притежава някои ценни здравословни качества. Той е незаменим източник на витамин С, защото укрепва имунната система и предпазва от вирусни и бактериални инфекции. Витамин С пък е мощен антиоксидант, който предпазва организма от действието на свободни радикали, които са главните виновници за поява на рак и преждевременните процеси на стареене.

Джакфрутът се препоръчва на хора, които страдат от храносмилателни разстройства, защото ги облекчава и също така помага при язви на стомаха. В допълнение, съдържанието на високо количество фибри в плода предотвратява появата на запек и засилва дейността на червата.

Другият витамин в плода А – поддържа очите и кожата в перфектно здраве. Плодът съдържа прости захари като фруктоза и захароза, които дават почти незабавен прилив на енергия. Джакфрутът не съдържа холестерол и наситени мазнини, което го прави изключително полезен. Високите нива калий в плода спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *