Последствията от най-големия скандал в историята на автомобилната индустрия продължават да оказват влияние върху германския концерн Volkswagen. Само за първите 3 месеца на 2019 г. VAG Group е похарчила над 1 млрд. евро за юридически разходи. Това стана ясно от финансовия отчет за този период, публикуван официално.

Ако се съди по предоставената на медиите информация, дизеловият скандал продължава да играе голяма роля при разходите на компанията. До този момент загубите от него възлизат на около 30 млрд. евро, като сумата влиза и този 1 млрд., похарчен през първото тримесечие.

Според финансовия директор на VAG – Франк Винтер, по-голяма част от разходите са отишли за регулиране на споровете в Северна Америка, съобщава тв-каналът n-TV. И припомня, че в Щатите от пазара са изтегли близо 500 000 автомобила, които концернът е трябвало да плати на собствениците им. Всички те са с манипулирани дизелови мотори.

В момента в Щатите и Германия се водят над 60 000 съдебни процеса срещу VAG, именно заради Дизелгейт. Очаква се, е голяма част от тях ще бъдат уважени от съда, което означава, че германският производител ще трябва да плаща нови обезщетения. Експерти очакват, общата сума по тях да скочи поне още 3 пъти.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *