Светът вероятно ще се лиши от симпатичния, според някои, Smart, съобщава Automobile Magazine. Изданието посочва, че германският производител Mercedes напълно ще се откаже от бранда. Заедно с това и Renault ще се оттегли от партньорството си с Daimler, след като Smart ForFour и френското Twingo достигнат края на жизнения си цикъл.

Още през 2010 г. Renault и Daimler започнаха съвместно да създават единна платформа за малки градски автомобири. След това, второто поколение на Smart ForFour и третата генерация на Twingo започнаха да се произвеждат в един и същ завод – в Ново Место, Словения.

Mercedes се очаква да закрие бранда Smart до 2026 г., но, както се посочва в статията, компанията има бъдеще в този сегмент. Работата е това, че под ръководството на новия изпълнителен директор Ола Калениус Daimler вероятно ще реши да пусне супермини в състава на Mercedes-Benz, за да се конкурира с Audi A1 и Mini. Такава кола не би използвала шасито на напълно нов A-Class, защото преобразуването на платформата и нейното умаляване би излезло прекалено скъпо.

Най-вероятният сценарий е, че следващото поколение наA-Class, което трябва да се появи през 2025 г., ще се откаже от настоящата си архитектура MFA2 в полза на напълно мащабируем нов формат на конвергенция с кодово име MX1. Тази платформа ще послужи като основа за бъдещите малки модели на Mercedes-Benz модели и ще поддържа силовите агрегати BEV, PHEV и ICE.

Миналата година Mercedes-Benz предложи на BMW съвместно сътрудничество за разработване на платформата MX1 и по-голямата MX2 архитектура, но баварците отказаха предложението. Въпреки това обаче суперминито на Mercedes бе предмет на различни проучвания за приложимост и понастоящем е известен като U-Class. Ако този модел види бял свят, може да се очаква в различни форми, включително като хечбек с три и пет врати.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *