Над 30 000 неправоспособни шофьори са били задържани през миналата година, съобщиха от КАТ пред Нова тв. В същото време пияните зад волана са били повече от 15 000. Всяка седмица хванатите нарушители по родните пътища са около 600.

А с влизането в сила на последните промени в Закона за движение по пътищата, патрулите започнаха и да свалят регистрационните табели на нарушителите.

За последните два почивни дни около 30 шофьори са били принудени да оставят колите си и да се приберат пеш. Крайната мярка се прилага при употреба на наркотици, на алкохол над 0.5 промила, при отказ от тестване с дрегер или при шофиране без книжка. След свалянето на табелите, автомобилът се отписва от системата на МВР за срок от 6 до 12 месеца.

От 21 януари 2017 г. влязоха в сила нови правила за движение по пътищата, според които сваляне на табелите на превозните средства ще се извършва, когато шофьорите пътуват без книжка, когато дрегерът отчете повече от 0,5 промила алкохол, при употреба на дрога и когато са отказвали проба с дрегер или кръвен тест.

Движение в насрещното платно на автомагистралата – при първо подобно нарушение водачът се наказва с глоба от 1000 лв. и забрана за шофиране от 3 месеца. Повторното нарушение ще бъде съпроводено с двойно и тройно по-високи санкции. Строго е забранено участието в гонки – при първо такова нарушение глобата е 3 хил. лв. и 1 година лишаване от правото лицето да шофира. При повторно нарушение, санкциите ще бъдат двойно и тройно по-високи.

Най-често срещаното нарушение у нас е шофиране с висока скорост в населените места. Ако се движите с 40 км/ч по-бързо от позволеното, ще ви глобят с 600 лв. Ако превишената скорост е 50 км/ч – глобата ще бъде 700 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца. До сега тази глоба беше само 200 лв., но явно не е била достатъчно висока.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *