Медицинската лаборатория на Масачусетския технологичен институт обяви резултатите от продължило 2 години изследване. Проектът се казва Moral Machine (морална машина) и трябва да даде отговор на някои основни въпроса. Основният от тях „какво решение трябва да вземе безпилотния автомобил в ситуация, в която се налага да избира между това да блъсне пресичаш пешеходец или да избегне удари, но подложи на риск живота на возещите се в колата пътници?”

Учените са разиграли стотици различни сценарий, различаващи се по броя на хората в автомобила и на пешеходците. Те са разиграни пред милиони хора в 233 държави, като в крайна сметка са получени 40 млн. различни отговора. Съответно от тях са направени любопитни изводи.

Основното в случая е, че безпилотният автомобил не знае на каква възраст и от какъв пол са както хората, които превозва, така и тези, които пресичат пътя. При един от сценариите, в автомобила се возят двама възрастни с дете, престъпник и куче. В същото време пътя пресичат бездомник, куче, жена-лекар и бизнесмен, и колата трябва да вземе решение коя от двете групи да жертва.

Във всеки един от конкретните случаи автономният автомобил трябва да вземе решение, което за човек би било доста трудно. Учените обаче са категорични, че преминаването към безпилотни превозни средства със сигурност ще доведе до подобни ситуации. И ако хората наистина искат да предадат управлението на компютрите, те ще трябва да се замислят сериозно.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *