Билкови отвари, чудодейни еликсири и натурални парфюми ще забъркат вещи билкари на остров Света Анастасия. Презентациите са част от двудневния фестивал на билките, който ще се проведе на 15 и 16 юни.

На първото издание на Биле фест островът ще посреща гости с фолклорни ритуали за здраве и плодородие. Повече от 50 участника ще се представят в събитието с билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми, като ще покажат и автентичните начини за приготвянето им. В допълнение посетителите ще се запознаят с народни илачи и ритуали за здраве.

Съпътстващата художествена програма ще възкреси силата на празника Еньовден, отбелязван по нашите земи от древността. Билкови отвари ще приготвят специалисти от близо и далеч. От островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. Кримският чай, който расте на Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите.

На острова ще могат да се закупят свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки, цветя и български шевици. Изпълнителите от ансамбъл „Странджа“ ще запленят публиката с фолклорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей пък ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ „Панчо Владигеров“.

Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки. В кухнята на ресторант „100 години назад“ подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган и босилек. Екипът на острова ще представи своя хит за лято 2019 – медена лимонада с кримски чай и свежа мента.

В двата фестивални дни на 15 и 16 юни кораб „Анастасия“ ще плава с пет курса дневно. Тръгването е съответно в 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 и 17:00 часа, а пасажерите задължително ще трябва да направят предварителни резервации, ако искат да си осигурят място на корабчето.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *