Мнозина любители на паранормалното са привлечени от един феномен, намиращ се на 15 км северозападно от гръцката столица Атина. Планината Пентели, която има формата на пирамида, е едно наистина древно и мистериозно място.

Пентели е позната заради древните си кариери и неповторими кристални структури, както със златистия оттенък на мрамора, който се добива там. Той е били използван за изграждането на свещения храм на Партенона, както и на други величествени монументи.

Един друг обект, обаче, който се намира на югозападната страна на Пентели, привлича вниманието на любителите на паранормалното. Това е пещерата Давелис.

Тя се намира над древната мраморна кариерата. Средната ѝ широчина е 45 метра, а височината – 62 метра. Давелис е широка, пленителна и стръмна подземна галерия, който спокойно може да служи за декор на филм на ужасите. Посетители са съобщавали за всякакви страхотии – побъркана електроника, светещи в мрака очи, неописуеми създания, вода, която капе нагоре, призрачни гласове, зловещи следи, останки от сатанистки ритуали и какво ли още не.

През 2015 година изследователят на паранормалното Димитриос Макридопулос след доста перипетии влиза в пещерата със спиритическа кутия – устройство, за което се смята, че може да помогне за установяване на контакт с духове чрез на радио вълни. „В момента, в който влязох в това непокътнато и чисто място, станах едно с него. Бях обграден от необяснима, неземна енергия. Усещах как някакви очи следват всяко мое движение. Не можех да видя или чуя нищо с петте си сетива, но знаех…“, разказва той пред Би Би Си.

29-годишният компютърен техник си спомня с каква изненада открил, че електронните му уреди вкъщи потвърдили това, което усетил в пещерата. Спиритическата му кутия уловила нещо, което звучало като хор от детски ангелски гласове, пеещи на древногръцки. „Беше на езика на феите“, твърди той. Освен това е уверен, че инфрачервената му камера е записала призрачни явления близо до центъра на пещерата, както и мъничко и абсолютно черно създание, сновящо около входа на кухината.

Давелис се ползва като светилище още от 5-и век, когато местните почитали Пан – великия бог с кози крака, покровител на пастирите и оргиите. През Средновековието отшелници и монаси пристигали в Пентели, търсейки духовно убежище или защото били преследвани по религиозни причини. Тогава мястото било наречено „пещера на неопетнените“. Това е и причината по-късно във времето на Византийската империя направо на входа на пещерата да бъдат издигнати два залепени параклиса – „Свети Спиридон“ и „Свети Николай“.

Твърди се, че през 19-и век известният разбойник Христос Нациос, наричан още Давелис, обитавал пещерата с бандата си, която обирала хора по пътищата. Според легената Давелис, който дори имал афера с френската херцогиня Пласентия, открил тунелите, извиващи се във вътрешността на пещерата и стигащи чак до имението на любовницата му в селцето Пендели в северните предградия на Атина. Каквато и да е истината, легендите за скрито съкровище, в комбинция с паранормални явления и зловещия декор на пещерата са изключително примамливи за търсачите на приключения.

Още една мистериозна история се разказва около тази пещера. През 1977 година гръцко списание публикува статия, в която твърди, че гърцките военни са започнали тайна операция в дълбините на Давелис. Мястото било обявено за военен обект и запечатано за посетители. Заговорило се за строеж на ракетна база под надзора на НАТО, а слуховете се подсилвали заради наличието на американска военна база в съседния окръг Неа Макри.

През 1982 година Гиоргос Баланос – известен гръцки автор на произведения за паранормалното и научна фантастика, пише за неустановени подземни тунели, ядрени оръжия и проекти за контрол на съзнанието в своята книга „Енигмата на Пентели“. Това подсилва още повече подозренията за това какво се случва в подземната кухина.

През 90-те години гръцкото правителство се опитва да възобнови проектите си в Давелис. Този път всички вестници гръмнали с новини за експерименти с ядрено оръжие. Скоро след това подземните работи били спрени. Новите тунели са запечатани със стени, а много от старите са затворени за посетители. Затова хората, осмелили се да влязат там, се сблъскват директно със стени в опита си да стигнат по-дълбоко.

Въпреки че тунелите са недостъпни, теориите на конспирацията се вихрят с пълна сила около това мистериозно място.

Учените все пак са успели да стигнат до някъде. През 2002 година геолози установили, че в пещерата има плоча, в която е намерен графит между пластовете мрамор. Това прави планината добър проводник на електромагнитни вълни. Мраморът на Пентели пък има свойство, което в комбинация с метеорологични условия с високо налягане, води до получаването на силен електрически заряд, а оттам и на електромагнитно поле. Това би могло да обясни замайването и загубата на ориентация у някои посетители.

Димитриос Папаниколау, професор от Университета в Атина, който изучава Пентели от 1973 година, отхвърля всички спекулации за паранормални явления. „Върхът на Пентели е бил военновъздушна база. Атина е натовски град. Пентели гледа към Егейско море, така че всичко, което се е случило в пещерата през 70-те и 80-те години, е било с намерение за подсигуряване на района на Атика. Блокираните тунели са били опасни, затова са ги запечатали. Но това, което не разбираме, описваме като мит“, обобщава той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *