Проблемът с двигателя е кошмар за всеки собственик на автомобил, тъй като той води до сериозен и често продължителен ремонт, който съответно струва скъпо. Това може да бъде избегнато, ако шофьорът по-често се „вслушва” в своята кола.

Силовите агрегати, с които са оборудвани новите автомобили, най-често изкарват без проблеми между 150 000 и 250 00 км. Разбира се, ако се обслужват правилно и навреме. След този пробег компонентите на двигателя започват да излизат от строя, като карат собственика да избира между ремонт или продажба на колата.

Този удар по джоба може да бъде смекчен от съвременната диагностика, която ще открие проблема. Как обаче самият водач да разбере, че моторът му започва да издиша? Ето 7 признака, при чието откриване трябва да бъдете нащрек.

Плах старт

Първият тревожен звънец, сигнализиращ за проблеми, е плахият старт. Трудното пробуждане на двигателя може да се дължи на ниска компресия в цилиндрите, повреда на пружините на клапаните, пукнатини в главата на цилиндрите, износване на буталните пръстени. Затова и веднага трябва да се направи диагностика, тъй като забавянето може да е фатално.

Неравномерна работа

В процеса на експлоатация автомобилите остарявят, като това се отнася и за компонентите на мотора. Ако той започне да прекъсва при работа на празни обороти, явно има някакъв проблем. Проблеми могат да се появят и по време на движение, когато двигателят не работи равномерно и меко.

По-слабо ускорение

Свикнали сте, автомобилът ви да ускорява по един начин, но постепенно той започва да губи мощност. Причините за това могат да бъдат проблем в цилиндрите и буталата (намаляване на компресията). Неприятен момент, но напълно естествен, тъй като вечни неща няма. Така че, ако усетите рязка загуба на мощност, побързайте към сервиза.

Повишен разход

Колкото автомобилът е по-стар, толкова по-често трябва да се проверява нивото на маслото в двигателя. Често увеличението на разхода на смазочния материал се дължи на износване на някои от основните компоненти на мотора. Следете и за това колко гориво харчи автомобилът ви. Ако разходът скочи рязко, твърде вероятно е да има проблем – например, с клапаните.

Прегряване

Прегрявянето на двигателя е явен признак за това, че трябва да зарежете това, което правите и да посетите сервиза. Понякога причина за повишаване на температурите не е неизправност в системата за охлаждане, а износване на уплътнението на главата на блока на цилиндрите, пише Аутомедиа.

Проблем със свещите

Хубаво е внимателно да се следи и за състоянието на свещите на двигателя, тъй като те също могат да подскажат за наличието на проблем. В частност, гледайте за нагар – колкото той е по-голям, толкова по-близо е краят на мотора.

Гледай и слушай

Тези признаци вероятно са добре известни на всички собственици на автомобили, но е хубаво да бъдат припомнени. Неестествените шумове на двигателя, както и гъстият дим от ауспуха не са нормално нещо. И ако причините за тях не бъдат отстранени на време, със сигурност ще се стигне до скъпоструващ ремонт на агрегата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *