По света има много и малко познати чудеса и всеки ден с изненада откриваме нови изумителни творения на човека и природата. Наскоро пътешественик с никнейм BassBall55 сподели в интернет невероятни снимки от храм от 8-и век, наречен Кайласа. Според него, той трябва да бъде обявен за „осмото чудо на света“, пише boredpanda.com.

Храмът е посветен на индуисткия върховен бог Шива и е издялан от един скален къс. Правилно, от един-единствено голям скален къс.

Още по изумителното е, че този архитектурен шедьовър е създаден преди повече от 1300 години, доказвайки, че тогавашните хора са били достатъчно напреднали в изкуството на строителството. Според археолозите, вероятно са били нужни векове човешки труд за завършването на храма, но всъщност той е бил готов за по-малко от 18 години.

Целият храм, който е построен в 8 век сл. Хр., е една от най-големите сгради в света, равняваща се по мащаб с Тадж Махал. Намира се в комплекса от скални манастири в индийския щат Махаращра (със столица Мумбай). Той се намира в пещера номер 16 от общо 34 пещерни храма. Счита е, че е издигнат при управлението на крал Кришна I.

Архитектурата на Кайласа е различна от по-ранните постройки в същия регион. Построен е по модела на Храма на Вирупакша я Патадакал и Храма Кайласа в Канчи, но не е точно тяхно копие.

Входът на храма се отличава в ниска кула гопура. Повечето от божествата, изобразени от лявата страна, са свързани с Шива, а от дясната – с бог Вишну. Портата се отваря към U-образен двор. От всички страни той е обграден от аркада от колони, високи колкото триетажна сграда. Аркадите са подчертани от широки панели с релефни изображения на тях.

В първоначалния вид на храма висящи каменни мостове свързвали галериите с централните структури, но след това са паднали. Някои от най-известните скулптури са Шива Аскетът, Шива Танцьорът, Шива предупреден от Парвати за демона Равана.

В средата на двора има олтар, посветен на Шива и изображение на Нанди – свещения бик. Основните на храма са издълбани така, че създават впечатлението, че слонове поддържат сградата изправена. В основата на храма са изобразени сцени от „Махабхарата“ и „Рамаяна“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *