Проста рецепта от средиземноморската кухня пази сърцето здраво, разкриха кардиолози. Става дума за соса софрито, който се състои от домати, лук, зехтин, царевично брашно и понякога чесън. Според специалистите това леко ястие може да предотвратява инсулти и дори сърдечни пристъпи. В България също традиционно се консумират много домати – както пресни, така и консервирани. Съставките – домати, лук, зехтин и чесън, са част от много традиционни у нас рецепти.

Доматеният сос съдържа поне 40 антиоксиданти – полифеноли, които пазят сърцето от оксидативния стрес. Интересното е, че съставките са по-полезни, когато са заедно, отколкото поотделно. Затова специалистите съветват такъв сос да се консумира колкото е възможно по-често. Учените от университета на Барселона тествали различни сосове, достъпни в супермаркетите, направени от естествени съставки.

„Тези, които съдържат студено пресован зехтин, имат по-добри антиоксидантни свойства, тъй като те са по-богати на фенолни съединения“, изтъкват експертите. С по-добри антиоксидантни свойства са тези, които съдържат протокатехинова киселина, например кверцетин.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *