От 1 ноември стартира традиционната акция „Зима“. Това обявиха на специален брифинг от полицията и СБА. До 15 ноември всички шофьори трябва да сменят летните гуми със зимни, като важно условие е дълбочината на протектора да не е по-малка от 4 мм.

От полицията припомниха също така, че гумите с шипове са забранени. Всички шофьори трябва да проверят и поддържат в изправност фарове, габарити и мигачи. Важно е водачите да проверят изправността на спирачните системи на автомобилите си, да напълнят резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки, както и да поставят в багажника вериги за сняг и въже за теглене.

След 15 ноември пътна полиция ще започне проверки дали автомобилите отговарят на условията за шофиране при зимни условия и ще бъдат съставяни актове на всички, които не спазват закона и установените правила.

От полицията отново призоваха шофьорите да карат внимателно, да спазват ограниченията за скорост, особено в зимни условия, да не употребяват алкохол, наркотични и упойващи вещества, да бъдат етични и толерантни към останалите участници в движението.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Росен Рапчев изнесе данни, че за първите девет месец в България са станали над пет хиляди пътно-транспортни произшествия, при които са загинали 458 души и има хиляди ранени. „Макар и да отчитаме спад при жертвите в сравнение със същия период на изминалата година, тревожен е факта, че има много загинали възрастни хора, над 64 години – 118, както и 27 деца“, разкри комисар Рапчев.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *