Незаконен превоз на пътници. Хора с личните си коли, без какъвто и да е било лиценз за таксита и без касов апарат возят пътници срещу заплащане.

Евтин превоз в града. Това предлага руската компания за превоз на пътници у нас. Разследващ екип на Нова телевизия решава да провери случая, поръчвайки си такси от центъра на София до летището. При идването на колата се установява и първото нарушение – автомобилът не е означен като „Такси”.

,,Повечето са си нормални автомобили като моя. Данъци не плащаш, нищо не плащаш. Малко е както се казва „Welcome to Bulgaria“, коментира шофьорът.

Колата не е оборудвана с касов апарат, няма и карта на водача. Според информация от човек, работил във фирмата, компанията е в сивия сектор.

,,Абсолютно никакви изисквания няма към шофьора. По никакъв начин не са ме карали да подпиша каквото и да било. Аз съм ходил в офиса точно един път и то защото имах проблем със самото приложение“, казва човек работил във фирмата, пожелал да остане анонимен.

Решаваме да проверим. Наше подставено лице кандидатства за работа. По негово желание срещата е в офиса на фирмата. Става ясно, че не са нужни никакви документи освен шофьорска книжка. Получава и инструкции, ако го спре полиция.

,,Значи ако Ви спрат полицаи, Вие няма да казвате, че извършвате таксиметрова дейност. Само ако кажете „Аз извършвам таксиметрова дейност”, което не е съвсем така, а нямате лиценз и касов апарат нямате – ще имате големи проблеми“, казва жена от фирмата. Глобата за шофьор, който бъде хванат да извършва нерегламентиран превоз е 1 500лв., като му се свалят и номерата на автомобила за срок от 6 месеца

Комисията за защита на конкуренцията проверяват дали руската компания извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *