Остров Хайнан и няколко по-малки острова от архипелага са най-южната точка на Китай и ги наричат Китайските Хаваи, заради факта, че се намират на същата географска ширина като тях – на 18-я паралел от Екватора.

Най-известният курорт е Саня, за който се говори, че има 300 км плажна ивица и 300 дни в годината температурите са над 30 градуса по Целзий. Курортът е много популярен в Русия и бившите руски републики, като почти навсякъде се срещат надписи и реклами на руски език.

И никак не е евтина дестинация за почивка. В по-големите хотели цената на стая за нощувка варира около 6000 китайски юана (около 1500 лв). Именно гостите на тези хотели имат възможност да се наслаждават всяка вечер на едно уникално автомобилно шоу, в което колите дриблират между различни препядствия на све гуми, минават през огнени стени и пилотите вдигат адреналина на публиката в продължение на 2 часа.

Човекът, който е шеф и основен пилот на цялото това шоу, е българин и се казва Радослав Илков. Българи са също и половината от останалите пилоти. А другата половина са италианци. Връзката с Италия не е случайна.

Преди около десетина години Ради Илков заминава за Апенините и започва да прави автомобилното шоу именно там – от Сициялия до Милано, в малки и големи италиански градове. Пет години по-късно той получава оферта от Китай и без много да мисли, се озовава на остров Хайнан, в курорта Саня.

Автомобилният спорт се радва на голям интерес в Китай, като в Шанхай има ежегоден старт от Формула 1. В Саня е изградена специална писта, за да направи шоуто още по-вълнуващо за зрителите.

А екшънът започва точно в 8 вечерта. След кратки встъпителни думи от водещия на шоуто, четирите БМВ-та започват да обикалят с различна скорост на 2 колела, като се разминават една с друга, по двойки и всяка обиколка завършва с дрифт.

Следващият номер от програмата е с човек, скачащ от едната кола на другата, като и двете се движат на две гуми. Следва още по-сложно изпълнение, като четирима човека излизат и се изправят на движещата се на две гуми кола, махайки на публиката.

След това се канят момичета от публиката, които влизат в колите и изпитват „на живо” какво е усещането да се движиш в кола на две гуми.

След като девойките се приберат в публиката, е ред на огненото шоу, в което колите преминават през запалена огнена стена, следват още дрифтове, опасни номера на две гуми, слалом между хора, надпревари и много адреналин.

Шоуто завършва с мотори, където основна роля има пак българин, каращ на задна гума, който в движение се катери на предницата на мотора и се изправя, балансирайки по цялата писта!

Програмата приключва с „колелото на смъртта”, в което влизат 4 мотористи, светлините угасват и само движещите се мотори в клетката наподобяват огнени ленти. След края на шоуто, всички пилоти, както и персоналът от момичета и асистентки, се нареждат в средата на пистата и следват снимки с публиката. Гордостта, че българските пилоти са на такова високо професионално ниво няма как да се опише с думи!

От Саня специално за АвтоМото: Димитър Владиков

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *