Целебното Чокракско езеро е уникален водоем в Крим на Керченския полуостров. Почиващите идват тук заради лечебната кал облекчаваща много заболявания и поддържаща тонуса на организма. Най-близкият населен пункт е селото Курортно. От тук до лечебното езеро разстоянието е около четири километра.

Ето и кои са причините, които правят езерото популярно място както сред местните, така и сред чуждестранните туристи.

Лечебните свойства на калта в езерото били известни още в средновековието. Според легендата, лечебната кал на езерото е използвана и от войните на Александър Македонски.

Името на езерото в превод от кримско-татарски означава “извор“ .На Чокрак наистина има извор с питейна минерална вода.

Туристите се развличат след калната вана в Чокракското езеро.

Чокракското езеро се подхранва от подземни сероводородни извори, вода от Азовско море, както и ручеи стичащи се от близките хълмове. По различно време на деня езерото сменя цвета си от нежно розово до тъмно лилаво.

Счита се че лечебната езерна кал е особено полезна при лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат. За това спомага и солеността на езерото.

Дължината на езерото е четири километра, ширината почти два, а дълбочината не повече от 130 сантиметра.

Много туристи взимат кален разтвор със себе си за да повторят лечебната процедура в домашни условия.

Езерото е отделено от Азовско море от ивица с ширина няколкостотин метра. Във водите на Азовско море туристите отмиват лечебната кал.

Къпещите се в езерото туристи приличат на морски котки. Разпознаването дори на роднина в този му вид е доста трудна задача. Омазаните с кал туристи не пропускат възможността да си направят селфи.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *