Dacia има огромни шансове да завърши и 2018 година като най-продаваната марка нови автомобили у нас. През първата половина румънският бранд изоставаше зад Renault, но след това си върна първата позиция и едва ли ще бъде изместен от върха в последното тримесечие на годината.

Как обаче стои въпросът в другите държави от Европейския съюз, когато стане въпрос за най-продаваните модели?

В Австрия най-добре се продава VW Golf, следван от VW Polo и Skoda Octavia. Golf е пазарен лидер и в Белгия, където в Топ 3 попадат още Renault Clio и Hyundai Tucson. Skoda Octavia пък е №1 по продажби в Хърватия, като изпреварва Renault Clio и VW Polo. Едва ли е изненада, но Octavia се продава най-добре и в Чехия, където следват Fabia и Rapid.

Peugeot 208 води класацията в Дания, преследван от Nissan Qashqai и VW Golf. Отскачаме до Естония, където Octavia е на първо място, а второ и трето заемат Toyota RAV4 и Renault Clio. Qashqai е начело във Финландия, като тук Топ 3 е доста разнороден. Второто място е за Skoda Octavia, а третото – за Toyota Yaris. Без изненади във Франция – първо място за Renault Clio, второ и трето за Peugeot 208 и Peugeot 3008.

Golf продава най-много в Германия, а продукцията на VW окупира Топ 3 – второ място за Passat и трето за Polo. В южната ни съседка Гърция първото място заема Toyota Yaris, следват FIAT Panda и VW Polo, като популярността на субкомпактните модели с малки по обем мотори се обяснява с местното законодателство. Местният Suzuki Vitara се продава най-добре в Унгария, следват Skoda Octavia и Opel Astra.

Nissan Qashqai е с най-добри продажби в Ирландия, като японският модел измести лидера от миналата година Hyundai Tucson. Третото място е за VW Golf. В Италия първата позиция заема FIAT Panda, 500X е втори по продажби, а Renault Clio измести 500 от челната тройка. Golf печели и в Латвия, където заедно с него на върха на класирането са Nissan Qashqai и Toyota RAV4.

В Литва обаче вкусовете са по-различни – първото място е за FIAT 500, следват още два модела на италианската марка – Tipo и 500X. Отиваме в Люксембург и там начело отново е VW Golf. Място в Топ 3 намират още Mercedes GLC и VW Tiguan. По-малкият Polo пък е най-продаваната кола тази година в Холандия, заедно с миналогодишния лидер Renault Clio и Kia Picanto.

Както може да се очаква, Nissan Leaf е №1 в Норвегия – пазарът в Европа, на който електромобилите постигат най-сериозни успехи. Миналата година обаче там №1 беше Golf, сега германският модел, заедно с e-Golf е втори, а третата позиция заема BMW i3. В Полша първо и второ място заемат Skoda Octavia и Fabia, а третото място е за Opel Astra.

Renault Clio е №1 в Португалия, следват Peugeot 208 и Renault Captur. Също като у нас, в Румъния най-добре се продава Dacia. Първото място е за Logan, следват Dustar и Sandero, като хечът измести Skoda Octavia от третото място тази година. В Словакия едва ли е изненада, че най-продаваната кола е Skoda Fabia, както и че другите две места в Топ 3 също са за модели на чешката марка – Octavia и Rapid.

Renault Clio се продава най-добре и в Словения, следват VW Polo и Golf. Местната продукция в лицето на SEAT Leon е лидер по продажби в Испания, второто място е за Ibiza, но пък Nissan Qashqai печели битката за третото място срещу Ateca. В Швеция също изборът е предвидим – лидер са S90/V90, следват S60/V60 и VW Golf заема третото място.

В Швейцария най-много продава Skoda Octavia, след това се класират два модела на VW – Golf и Tiguan. И накрая, във Великобритания – първо място за Ford Fiesta, следва VW Golf и британската версия на Opel Corsa, предлагана там под марката Vauxhall.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *