Oсвен софтуерните проблеми в bgtoll.bg е имало и хакерска намеса в системата за закупуване на винетки. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Това коментира инж. Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на АПИ, пред Нова тв.

По думите му имало е хора, които са злоупотребявали с услугата, един и същи регистрационен номер е влизал над 160 пъти, за да конвертира винетки за различни срокове. Тогава, когато спряхме тези влизания, нещата се оправиха, обясни шефът на АПИ.

Глосов призна, че фирмата изпълнител не е направила софтуера както трябва. Проблемите с него обаче се отстраняват бързо, тази система е нова, единствена в България и затова тези неща са нормални, заяви той. По думите му в момента се проверява дали фирмата изпълнител е изпълнила всички графици, ако не – тя също ще понесе отговорност.

Заради скандала по разпореждане на премиера Бойко Борисов днес двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър бяха отстранени от поста си.

„Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера”, коментира Глосов. По думите му не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица.

Глосов поясни, че до 15 януари ще се проявява толерантност към шофьорите, които не са успели да си купят винетка. Над 80% от действащите хартиени стикери са със срок до 31 януари. Ако бъдем спряни от тол полиция, тя ще ни насочи откъде най-близо и как да си купим винетка, обясни още шефът на АПИ.

„Системата на КАТ в момента се свързва с тази на ТОЛ управлението. КАТ обаче няма да глобяват за електронни винетки, а за липса на действаща книжна винетка, при положение че няма друга”, каза още Глосов.

Относно спорния въпрос дали е законно да се иска от шофьорите имейл, на който да се изпращат глобите и фишовете, Глосов увери, че системата е защитена и няма как да изтекат данни. По имейл ще се праща и потвърждение за закупена електронна винетка.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *