Авто експерти напомнят, че с приближаването на топлите и слънчеви дни от багажника на колата трябва непременно да бъдат извадени 3 предмета. Те не бива да бъдат в багажника, особено при топло слънчево време.

Според експертите, с настъпването на пролетта, шофьорите трябва да преподредят багажника, защото дори незабележимите на пръв поглед предмети могат да предизвикат сериозни инциденти.

На първо място това са всякакви съдове, пълни с гориво. И ако металната туба с бензин през лятото само ще излизат отровни изпарения, то пластмасова бутилка с гориво може да предизвика пожар.

Според експертите, когато температурата се повишава, изпаренията на бензина раздуват пластмасовата бутилка, в резултат на което тя може да експлодира и горивото да се самозапали.

Не по-малко опасни за водача и пътниците са признати стъклени бутилки с разтворител или ацетон, забравени в багажника. Експертите обясняват, че дори половин литрова бутилка е достатъчна за голям пожар, тъй като разтворителят се запалва също толкова лесно, колкото и бензина.

Според опитни шофьори, рискът от аварийна ситуация се увеличава с няколко пъти, ако бутилката с ацетон се търкаля свободно в багажника, защото може лесно да се счупи, когато се блъсне в стената на корпуса.

И накрая, с настъпването на топлите дни, експертите препоръчват премахването на всички видове аерозоли от багажника. Високите температури могат да предизвикат взрив на опаковките им, които, ако не предизвикат пожар, ще причинят значителни щети на автомобила.

Според опитни шофьори, в този случай ще пострадат не само пространството на багажника, но и седалките, тапицерията, таблото, воланът и подлакътникът. Ако по време на експлозията има хора в салона, те са изложени на риск от сериозно увреждане.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *