Ford представи прототип на „умна” връхна дреха, която ще позволи на велосипедистите да пътуват по-сигурно. Благодарение на нея те ще могат да подават мигачи и да използват навигация, без да отделят вниманието си от пътя.

Дрехата може да се включи към смартфон и така нейните ръкави се превръщат в мигачи. В нужния момет те започват да вибрират и за подават светличен сигнал. Освен това, на гърба на куртката се поставят и светещ стоп-сигнал, който показва на останалите участници в движението, че велосипедистът спира.

Технологията е създадена с помощта на компанията за производство на велосипедно оборудване LUMO и с фирмата Tome, като в нейната основа е именно навигацията. Идеята е, че голяма част от колоездачите избират маршрута, по който ще пътуват предварително. Ползването на навигацията обаче е неудобно и опасно, дори тя да е оборудвана с функция за гласово подсказване.

За да действа новата система, е нужно дрехата да бъде синхронизирана със специално разработено приложение за смартфон. То настройва така маршрута, че да бъдат избегнати магистрали и натоварение пътища. Самият смартфон се поставя във водонепроницаем джоб на ръкава, като няма нужда от свързване с кабел до ухото на колоездача. Ролята на проводник играе самата дреха, която издава нужните вибрации и така сигнализира.

Засега куртката е само прототип и не е ясно кога ще се появи на пазара. Нейните създатели смятат, че тя има още по-голям потенциал, който тепърва ще се види. Една от посоките, в които ще се развива технологията, е общуване с други велосипедисти на пътя.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *