„Ферари“ ще получи най-много пари от Формула 1 през 2019 г. Тимът от Маранело ще спечели $28 млн. повече от шампиона „Мерцедес“, въпреки че не е завоювал титлата от 10 години. Според сайта RaceFans за „Ферари“ са предвидени $205 млн. от наградния фонд за 2019 г. „Мерцедес“, който взе титлите при пилотите и конструкторите в последните 5 години, е на второ място със $177 млн.

„Ред Бул“ е трети със 152 млн. Общият награден фонд е на стойност $1,004 млрд., събрани от такси от състезания и рекламни договори. От тях $350 млн. се делят поравно между 10-те отбора, които са завършвали в Топ 10 в последните 3 години. Правилото важи и за новия тим „Рейсинг Пойнт“, който преди участваше под името „Форс Индия“.

Отделно има разпределение на пари според класирането от миналата година. В тази графа „Мерцедес“ печели $66 млн., „Ферари“ – 56 млн., а „Ред Бул“ – 46. Голямата разлика идва от специалните бонуси. „Ферари“ взима $73 млн. заради дългогодишното си участие в F1 и именно затова е на първо място. „Мерцедес“ и „Ред Бул“ ще получат по $35 млн. като бонус за участия, а „Уилямс“ – 10 млн.

Седем тима ще спечелят повече пари през 2019 г. Най-голямо е увеличението на приходите при „Хаас“ – 32,1%. За три екипа обаче има по-малко, като най-големият спад – 21,1%, е при „Уилямс“. Междувременно шампионът Люис Хамилтън заподозря, че във „Ферари“ са започнали работата по болида за 2019 г. поне с месец по-рано от тима му „Мерцедес“.

„Очевидно има хора, които преценяват, че ако нямаш шанс за титлата (б.р. – визира сезон 2018), започваш да работиш по колата за следващия сезон. Може би са с месец пред нас. Няма да се изненадам и ако „Ферари“ разполага с повече хора от нас“, каза Хамилтън, според когото „Ферари“ има 0,5 секунди преднина на обиколка пред „Мерцедес“ в момента.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *