През 90-те години първото поколение на Ford Mondeo беше модел от средния клас, предназначен за световния пазар, а от 2021 Mondeo ще е кросоувър от средния клас, също предназначен за глобалния пазар.

Ford Европа планира радикални промени в продуктовата си гама, като Mondeo за 2021 ще смени настоящия лек автомобил с това име, както и моделите S-Max и Galaxy. Според списание Autocar, от компанията все още не са потвърдили официално името на новия модел, но се смята, че това е въпрос на време.

В Северна Америка актуалният Mondeo дебютира доста по-рано като Fusion, но и там моделът стана жертва на излизането на марката от сегмента на леките коли и насочването й основно към кросоувъри и SUV модели. На практика, в Щатите Mustang остава единственият лек автомобил в гамата на Ford.

Според американски анализатори, новият Mondeo/Fusion ще използва концепцията, по която беше създаден и лансиран Subaru Outback – един от най-популярните повдигнати комби модели в Северна Америка. В Европа японският модел е по-скоро нишов, но в Щатите продажбите му са над 200 000 годишно.

Новият модел ще бъде изграден върху вариант на платформата С2 на Ford, която се използва и при новия Focus. Модулната платформа и вариантите й дават възможност тя да се използва както при субкомпактни модели като Fiesta, така и при 7-местни SUV модели като Edge.

Следващият Mondeo ще се предлага, поне в Европа, с бензинови и дизелови двигатели, като ще има и 48-волтова „мека” хибридна версия. Основният мотор в гамата ще е 1,5-литровият 3-цилиндров бензинов турбо двигател на Ford, който ще се използва и при хибридния вариант на модела.

Според източници от Ford, новите дизели на компанията, които отговарят на стандарта Euro 6d, в реални условия постигат нива на вредните емисии, идентични на бензиновите двигатели.

Плановете на Ford са новият модел да постигне повече продажби от трите модела, които ще замести. За миналата година Ford Европа продаде около 50 000 броя Mondeo, 24 000 бройки S-Max и 12 000 броя Galaxy – резултати, с които тези модели не могат да са печеливши.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *