Някои хора предпочитат да оставят всички технически проблеми на професионалистите, давайки колата си в автосервиза всеки път, когато има проблем, дори и малък. За други хора грижите за автомобила са начин да си спестят време и пари, а все още има хора, които смятат, че това е хоби, което трябва да се подобри.

Въпреки това, за техническото обслужване на автомобилите не е достатъчно само умение и воля: има механични инструменти, които са необходими за този вид работа. Много специфичното и скъпо оборудване, като хидравличния подемник, е инвестиция с малка печалба и полезност – по-разумно е да се намери автосервиз.

Другото оборудване се явява универсално, евтино и може да спести няколко пътувания до автосервиза, поддържайки автомобила в добро работно състояние и намалявайки разходите.

Всеки водач трябва да има 4 вида инструменти, които ще бъдат полезни във всеки гараж!

Ключове

Практически всичко, което се прави в колите, включва затягане или разхлабване на болтове, или гайки с различни диаметри, ъгли и форми. За достъп до всички операционни системи на автомобила ще са ви необходими:

  • отвертка;
  • комплект гаечни ключове;
  • ключове шестограми

Клещи

Подобно на гаечните ключове, клещите са подходящи практически за почти всички системи, като основен или спомагателен инструмент, и се използват за кабели, за разхлабване на гайки и за захващане на дребни предмети.

В идеалния случай трябва да закупите комплект, който улеснява всички операции, но и едни универсалните клещи могат да решат повечето ситуации.

Хидравличен крик

Пълното повдигане на автомобила е твърде скъпо, за да се прави в собствения гараж, а хидравличният крик крило може да спасява в много ситуации.

Толкова е важен този инструмент, че е включен в задължителния комплект и с него са оборудвани всички нови автомобили, когато напускат завода.

Измервателни уреди

Автомобилът дава различни признаци на проблеми, като например шум, температура, дим, миризми и неизправности в системите. В някои ситуации диагнозата може да се постави само върху тези индикации.

В идеалния случай обаче трябва да проверите проблема с подходящите устройства и да прецените дали съответните системи не са засегнати. Основни измервателни уреди за гаража:

  • рулетка;
  • динамометричен ключ;
  • манометър;
  • мултиметър или клещи за електрически измервания.

С това оборудване диагностицирането и ремонта на автомобила ще бъде много по-лесно, а резултатите ще бъдат отлични.

Струва си да си припомним, че за извършване на механична работа е необходимо да се има специфични познания, както за работата на автомобила, така и за рисковете, свързани с неговото управление. Използвайте добре инструментите и ако не сте сигурни за необходимите процедури, потърсете съвет от квалифициран специалист.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *