Днес от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) официално ще внесат подписка до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и до председателя на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Настимир Ананиев с подписали се близо 500 автоинструктори от цялата страна.

Подписката е със следните искания:

  • Да бъдат отменени Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 38 от 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверовъчните изпити, и последните изменения и допълнения на Наредба № 40 от 14.01.2004 г. за условията и реда за извършване на автомобилен превоз на опасни товари, които са в сила от 02.10.2015 г.
  • Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията да предприеме законови инициативи за изваждане провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити от държавните органи в частния сектор, с цел да се избегне досегашният модел на сливане на функциите на държавата по изпълнение и контрол върху провежданите изпити.

Какви са аргументите за тази стъпка:

  • „Дълго трупаните във времето проблеми в обучението и провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, както и порочните практики при т.нар. „купуване на книжки“ ни принудиха да организираме подписка. Считаме, че именно преподавателите по теоретично и практическо обучение и ръководителите на учебни центрове, подготвящи водачи на моторни превозни средства в Република България, са тези, които познават до болка проблемите в бранша и могат да предложат решенията им, поради което сме против предлаганите „козметични“ промени в дейността им.“
  • „За кратко време подписката беше подписана от 461, което е приблизително половината от всички постоянно професионално анагажирани преподаватели и ръководители на учебни центрове. Лицата са категорични, че при приемане на промени в тези дейности трябва да се иска мнението на бранша. Провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и проверовъчните изпити трябва да излязат от държавата, за да не се нарушава балансът между изпълнителната и контролната дейност, както е в момента.
  • Разчитаме на Вашето политическо решение за постигане на тези цели, които вярваме най-накрая ще доведат до ефективен действащ модел на обучение, изваждане на изпитите от държавата и засилване контрола от страна на определените министерства.
  • Всичко това може да бъде постигнато само и единствено с Вашата законодателна инициатива за изменения и допълнения на подзаконовите нормативни актове, уреждащи материята, и с нов Закон за движение по пътищата. Вярваме, че именно това са стъпките за слагане на край на корупцията и за установяване на безопасно движение по пътищата – цели, зад които Вие многократно сте заявявали, че стоите.

Считаме, че с Ваша помощ могат да настъпят трайни положителни промени, като ние сме готови да участваме в дискусии, разговори и срещи по всички повдигнати въпроси“, заявяват инструкторите. Писмото е подписано от инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *