Довициозо призна, че хеттрикът в MotoGP е бил прекалено рискован

 

Новият лидер в класирането при пилотите в MotoGP Андреа Довициозо можеше да се превърне в първият пилот в шампионата след Валентино Роси, отбелязал три поредни победи. Да се бори за подобен успех обаче според него е било прекалено рисковано и с петата си позиция от Гран При на Холандия вчера той оглави генералната подредба макар и с малка преднина спрямо преследвачите си.

По време на състезанието той успя на няколко пъти да открадне третата позиция на Марк Маркес, но в хаоса на последната обиколка и напъна на Кал Кръчлоу остана едва пети.

„Четири обиколки преди финала започна да вали и аз започнах да мисля за шампионата“, заяви Довициозо, който е първият пилот на Ducati, оглавил класирането след Кейси Стоунър.

„Беше невъзможно да разберем дали завоите са мокри и кои завои са по-мокри, така че рискът беше прекалено голям. Нормално е Роси и Петручи да поемат по-голям риск с оглед на точките им. Аз прецених, че е по-добра идея да забавя малко и отписах победата“, допълни новият лидер.

Преди четири месеца Валентино Роси навърши 38 години, но тези цифри не му попречиха да възнагради труда и волята си с рекордна победа на холандската писта „Асен“ вчера. Това бе първата му победа от 385 дни насам, така че всусът ѝ със сигурност е бил сладък.

Доктора надви сънародника си Данило Петручи, който се състезава със сателитен мотор на Ducati, с 0.063 секунди аванс, а дъждът, който започна да вали във втората част от състезанието направи задачата им още по-трудна. Успехът на Роси дойде в може би най-оспорваното състезание за сезона и бе резултат от собствените му умения и дълъг опит на пистата. Никой пред него не падна и не му отвори пътя, а всяка позиция, която спечели, след като стартира четвърти, бе вследствие на улавянето на момента и възползването от отворената възможност.

За разлика от Франция, където Роси изтърва победата в полза на Винялес малко преди финала, този път той показа постоянство и увереност. Шапки долу и за невероятното каране на Данило Петручи, който дори да се смята за аутсайдер, направи перфектното си състезание и бе на път на донесе огромно разочарование у деветкратния шампион и милионите му фенове.

С успеха си Роси стана пилотът с най-дълга победна кариера, като първият му успех в най-ниския клас на MotoGP идва 20 години и 313 дни преди вчерашния. Победата му бе рекордната за холандското състезание десета и 115-а в цялата кариера на Доктора. Още седем победи пък го делят от големия рекорд на Джакомо Агостини и неговите 122 успеха в шампионата.

За всичките си 20 години в мотоциклетизма Роси създаде една от най-големите групи привърженици, която спортист изобщо може да обедини, счупи редица рекорди и още показва, че годините не са пречка за успехите поне в този спорт. Той нерядко е бил прекалено експресивен, понякога агресивен, размахвал е среден пръст, но същевременно е категоричен пример за волята, непримиримостта и духа на спортистите.

Състезанията в MotoGP винаги могат да поднесат изненада, защото въпреки че има двама или трима фаворити според специалистите, всеки има огромен потенциал и чака своята голяма възможност.

Кръг преди лятната пауза в шампионата вече имаме петима победители за сезона и ужасно тясно съперничество в класирането при пилотите, където Андреа Довициозо вчера стана лидер. Един незадоволителен резултат тази неделя в Германия обаче може да му коства тази чест и той бързо да повери щафетата на Винялес, Роси или Маркес, които имат както математическата, така и реалната възможност да поведат в един важен от психологическа гледна точка момент през сезона.

MOTO GP, СПОРТ