Обещание: Винетките няма да поскъпват след въвеждането на тол системата

 

До 200 млн. лв. ще струва изграждането на държавното предприятие за въвеждането на тол системата. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му не са малки и шансовете да бъде довършена сегашната обществена поръчка. За утре сме насрочили публично отваряне на офертите, които са шест на брой, разкри той. За нас е много важно максимално бързо да внедрим системата, подчерта Нанков. Той обясни, че тол системата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, а за леките автомобили се запазва винетният модел.

Основната логика на системата е, че тя ще въведе справедливост относно преминаването по републиканските пътища, тъй като в момента повече от 2/3 от средствата за поддръжка на пътищата идват от леките автомобили. С въвеждането на тол системата 2/3 от средствата за пътна поддръжка ще идват от камионите, уточни регионалният министър.

Цените на винетките за леките автомобили няма да бъдат повишавани след въвеждането на тол системата. Предвижда се създаването на еднодневни и уикенд винетки, добави Нанков. Не повече от 85% от републиканските пътища ще попаднат в обхвата на тол системата. Ще бъдем гъвкави в ценообразуването, каза още Николай Нанков.

ОБЩЕСТВО