Първата електрическа магистрала вече се строи в Германия

 

Германският индустриален гигант Siemens започна строителството на първата електрифицирана магистрала в света. Проектът, по поръчка на провинция Хесен, първоначално ще засегне 10-километрова отсечка от магистралата А5 между Дармщад и летището на Франкфурт.

Целта на т.нар. еHighway е да позволи електрифицирането на тежките камиони, които днес са най-големите замърсители по пътищата. Принципът донякъде напомня този на тролейбусния транспорт.

Системата е замислена за хибридни камиони, които благодарение на интелигентния си пантограф автоматично превключват на електрическо задвижване, щом се озоват в обхвата на еHighway.

От Siemens твърдят, че това не само намалява вредните емисии, но и като цяло понижава потреблението на енергия от тировете, защото електрическата система е далеч по-ефективна и с по-малко загуби от двигателя с вътрешно горене.

еHighway е част от по-мащабен проект на германското екологично министерство, наречен ELISA.

Преди година край едно малко селце във Франция започна строителството на електрически път, който обаче зарежда индукционно автомобилите чрез самата настилка. Подобна технология обаче е далеч по-скъпа за въвеждане.

ТЕХНОЛОГИИ