Защо електромобилите са само с една скорост?

 

Някои очевидни неща различават електромобилите от тези с двигатели с вътрешно горене. На първо място – самият принцип на задвижване. Една от другите големи разлики обаче е в предаването на двигателното усилие към колелата чрез скоростната кутия.

Обикновените автомобили имат различни скоростни кутии, но ги обединява едно – в повечето случаи те са с няколко предавки. Това се налага от характеристики на двигателя с вътрешни гориво, чиито диапазон на полезна работа е сравнително малък от гледна точка на оборотите и целта е те да се държат максимално дълго в тези граници.

Това обаче съвсем не се отнася до електромобилите. При тях имате максималния въртящ момент още при нула оборота. Представете си лампата в хола. Тя е или включена, или изключена. Същото важи и за електромобилите – няма нужда от развиване до достигането на максималния въртящ момент. Имате го на момента, когато включите на ON.

Естествено, на никого не е нужен автомобил, който върти с пълната си мощ гумите на място. Ето защо инженерите избират предавателно число на единствената скорост така, че да намерят перфектния баланс между ускорение (въртящ момент) и максимална скорост. Имайки предвид, че това са машини, които могат спокойно да работят и при 20 000 оборота, максималната скорост реално не е ограничение.

Разбира се това, както и още доста други интересни неща, ще можете да научите от Джейсън Фенски в поредното му видео. Всъщност то е първото от неговата нова поредица, в която Джейсън ще научи и ще ни разкаже много интересни неща от електрическата Формула Е.

ТЕМА, ТЕХНОЛОГИИ