Как функционира лостът на автоматичната скоростната кутия?

 

Всички ние приемаме автоматичните скоростни кутии за улеснение. Колата има само два педала, не е нужно да гледаш оборотите и усещаш колата, защото тя прави сама всичко, от което ти имаш нужда. От шофьора се изисква единствено да превключи на режим “D” на скоростния лост, когато иска да потегли и да избере “P”, когато иска да паркира. Но като много неща в автомобилите и този процес само привидно изглежда прост. Как точно работят лостовете на автоматичните скоростни кутии?

За разлика от лостовете на механичните скоростни кутии, тези на автоматиците се движат само напред и назад в няколко основни режима: (Park), (Neutral), (Reverse), (Drivе). За да попречи на шофьора обаче да превключи без да иска, под самия лост има доста сложен в инженерно отношение механизъм, който се грижи както за безопасността, така и за практичността на автомобила.

Именно тази система например пречи на шофьора да извади ключа, ако не е поставил скоростния лост на режим “P”. Или фактът, че не можете да превключите на “P”, без да сте натиснали педала на спирачката. Комбинациите са десетки.

И тук идва видеото на потребителя на YouTube – speedkar99 – който разглобява набързо механизмът на скоростния лост, за да ни обясни какво се крие в него и как точно работи ти. Както очаквахме, в пластмасовото чудо има доста инженерни хитрини, които пречат на лоста да се изключи сам от “P” и това да ни създаде куп неприятности.

Дори да не ви е интересна инженерната част от видеото, то със сигурност продължава да е полезно, тъй като ни разкрива какво се крие под лоста, който използваме всеки ден.

ТЕХНОЛОГИИ