Great Wall иска да купи само Jeep от FCA

 

Китайският автомобилен производител Great Wall иска да купи само марката Jeep, а не целия концерн Fiat-Chrysler Automobiles (FCA). Това обяви пред Automotive News шефът на Great Wall – Ван Фенин, според когото преговорите ще стартират съвсем скоро.

По-рано това лято се появиха съобщения, че цели 4 китайски компании имат интерес за придобиването на американо-италианския концерн. Представители на Great Wall дори бяха забелязани в централата на FCA в Оубърн Хилс, щата Мичиган. Твърдеше се, че китайците искат да купят концерна, но без марките Alfa Romeo и Maserati, които по примера на Ferrari трябва са бъдат преобразувани в отделни фирми.

Според новата информация, китайската компания иска да стане най-големият производител на всъдеходни модели в света и за целта ще се опита да придобие марката Jeep. В момента Great Wall е лидер по продажби на такива модели на вътрешния пазар, като е собственик на бранда Haval. Той предлага само всъдеходи, кросоувъри и пикапи със задвижване на четирите колела.

В същото време Jeep продължава да се радва на огромна популярност, благодарение най-вече на моделите си Cherokee и Grand Cherokee. От ръководството на FCA отказват коментар по темата, но не е тайна, че изпълнителният директор Серджио Маркионе не крие желанието си за обединение с друг голям производител.

ЛЮБОПИТНО