Пропускането на предавки – как да го вършим правилно

 

Kогато караме автомобил с нормална, механична скоростна кутия, имаме доста сериозна свобода за избор на предавки. За разлика от секвенциалната скоростна кутия, където искаш,не искаш, трябва да редуваш скоростите във възходящ или низходящ ред, то при обикновената трансмисия има място за импровизация. Въпросът е – вредно ли е това за скоростната кутия и как да го правим така, че да не предизвиква проблеми.

Отговорите на тези въпроси ще Ви даде отново Джейсън Фенски от Engeneering Explained. Джейсън разглежда две хипотези, докато ни разказва от борда на страхотно BMW. Първата е свързана с пропускането на предавка, когато ускорявате.

Например – искате от втора да минете директно на четвърта. Това е напълно възможно, но тайната тук е да задържите малко по-дълго натиснат съединителя, за да може оборотите да паднат максимално много, преди да вкарате четвърта.

Точно обратното важи, когато искате да свалите повече от една предавка надолу. Тогава е редно да подадете газ, да вдигнете оборотите и чак тогава да вкарате по-ниската предавка.

ТЕХНОЛОГИИ