Знаете ли… какво прави рали автомобилите неразрушими?

 

Да се състезаваш с автомобил по черен път не е шега работа. За разлика от финия асфалт на пистата, макадамовата рали отсечка предлага много предизвикателства – дупки, канавки, камъни, различни препятствия, осигурени щедро от природата.

Всеки нормален автомобил би се разпаднал за минути, ако трябва да премине през такъв терен с висока скорост. Това обаче логично не важни за рали автомобилите. Какви обаче са модификациите, които се правят, за да бъдат тези добре познати неразрушими машини, носещи наслада на милиони фенове по цял свят?

Ще разберем с третия епизод на момчетата от американското рали очилище Team O’Neil. След като Ви разказахме за специалните гуми и джанти, сега ще отправим малко по-обобщаващ поглед към целия автомобил, за да разкрием тайните на рали технологията.

Като всяка състезателна машина и тук е наличен задължителният ролбар, предпазващ екипажа в купето от потенциалните удари и обръщания. Естествено, имаме и подобрени спирачки и окачване. Това обаче не са единствените важни промени.

На първо място имаме по-здраво захващане на двигателя, който със сигурност не трябва да „шава“ под капака при непрекъснатото друсане и скокове. Под него пък има тънка алуминиева плоча – неговата бронежилетка срещу хвърчащи камъни. И това е само върхът на айсберга!

ЛЮБОПИТНО