Маркес написа история на Силвърстоун, потегля първи

 

Световният шампион Марк Маркес (Honda) ще потегли първи в състезанието от 12-я кръг на Световния шампионат по мотоциклетизъм. Испанецът направи показно представяне на пистата Силвърстоун и стана единственият човек, правил обиколка за по-малко от 2 минути на близо 6-километрово легендарно трасе.

До испанеца на първа редица ще застанат Валентино Роси (Yamaha) и Кал Кръчлоу (Honda). Италианецът ще бъде в добра позиция да запише добро класиране в юбилейния си старт номер 300 във висшия клас на шампионата. Кръчлоу също остана доволен от присъствието си на първа редица, осъзнавайки, че времето от 1:59.941 на Маркес е практически недостижимо.

Маверик Винялес (Yamaha), Хорхе Лоренсо (Ducati) и Андреа Довициозо (Ducati) ще оформят втора редица. И двамата пилоти на Ducati останаха недоволни от представянето си. Лоренсо получи повреда в електрониката в края на последната свободна тренировка и времето до квалификацията не стигна, за да може екипът му да отстрани проблема. Това принуди испанеца да участва в квалификацията с втората си машина, която обаче не бе с необходимите настройки.

На трета редица ще застанат Дани Педроса (Honda), Йоан Зарко (Hamaha) и Алеш Еспаргаро (Aprilia), като Педроса трябваше да премине през пресявките на първата квалификация след дадените слаби времена в свободните тренировки преди това.

В клас Moto2 най-доброто време даде Матия Пазини, който за трето поредно състезание ще стартира от първа позиция. Романо Фенати пък ще потегли от най-доброто място в клас Moto3.

MOTO GP, СПОРТ