Гурбетчии в надпревара за шофьорски книжки, евтино им е у нас

 

Бум на кандидат-шофьори, които работят извън страната, има в момента в Пазарджик. През летните месеци много от гурбетчиите се връщат, за да изкарат курсовете, коментира Георги Илинов от Сдружението на автоинструкторите.

Разбира се, трудно се справят за единия месец, през който си идват в отпуск. Затова минават първо изпита по теория, който се зачита за период от една година. След това курсистът си заминава отново за държавата, където работи, и се връща отново по Коледа, за да си вземе и практиката, пише „Марица“.

Причината да карат тук курсовете е преди всичко в цената на услугата. В България тя е доста по-евтина. В повечето страни в Европа шофьорската книжка излиза в рамките на 1500 евро, коментира Георги Илинов. Езиковата бариера също е голяма трудност при решаването на листовки. Повечето пазарджиклии не познават добре и градовете, в които живеят, а така при курсовете вероятността да нарушат правилата и да бъдат скъсани на практическия изпит е голяма.

Затова и август от години насам е доста натоварен за инструкторите. Хората, които се прибират от чужбина, бързат да вземат часовете кормуване и да изкарат изпита по теория в рамките на отпуска си.

Учебните коли не са единствените препълнени с хора, завърнали се от чужбина. В полицията и в КАТ също ежедневно десетки пазарджиклии, прибрали се за почивка в родината си, чакат пред гишетата в институциите, за да подменят личните си документи.

ЛЮБОПИТНО