Финландец навъртял 400 000 км с Tesla Model S

 

Финландски шофьор на такси навъртя 400 000 км. с своя Tesla Model S. Собственикът, чието име е Ари Нисьосеста, е използвал автомобила през последните 3 години, като твърди, че не е имал сериозни проблеми с електромобила през целия период.

Пред местното издание Helsingin Sanomat, Нисьосеста сподели, че единственото по-сериозно премеждие е било свързано с батерията. Това наложило тя да бъде ремонтирана, но финландецът добавя, че начинът на работа на Model S не се е променил след това.

Според професор Юха Пирьонен, преподавател в университета в Лапенранта, надеждността на Model S не е изненада, като се има предвид колко висококачествени могат да бъдат електрическите двигатели.

„Трайността на електродвигателите е доста различна в сравнение с тези с вътрешно горене. Обикновено електродвигателите имат работен капацитет от около 100 000 часа. За това време автомобилът може да измине приблизително 10 млн. километра“, обяснява Пирьонен.

По време на премиерата на Tesla Model 3 миналия месец, шефът на компания Илон Мъск съобщи, че задвижващата система на новия модел може да бъде използвана над 1,6 млн. километра преди да бъде проверена и евентуално ремонтирана.

ЛЮБОПИТНО