Пицата идва! Ford тества автономни автомобили в Мичиган

 

От утре някои от любителите на пица в Ан Арбър, Мичиган ще получават доставките си с помощта на автономен Ford Fusion Hybrid. Така накратко изглежда новата програма за изпитания на автономни автомобили на Ford, в която участва и веригата пицарии Domino’s.

Автомобилният гигант планира да започне серийно производство на автономни модели от 2021 г. и Ан Арбър става поредното населено място, където ще се тестват тези коли. Естествено, във всеки автомобил ще пътува по един инженер на Ford, за да се намали риска от инциденти, а доставките са за търсачите на по-силни усещания.

Клиентът трябва да си изтегли специално приложение, чрез което да може да следи маршрута на пицата, като и чрез него получава специален код, когато колата пристигне пред дома му. С този код се отваря вратата на автомобила, както и контейнера, в който пътува пицата.

Точно това, че клиентът трябва да излезе от дома си и да отиде до автономния автомобил, за да получи пицата си е основното притеснение на Domino’s при този експеримент.

„При разнасянето на пици най-трудни са последните 15 метра – обясни президентът на Domino’s Ръсъл Уайнър. – Не знаем дали на клиентите ще им хареса да ходят до колата, при условие, че обикновено доставяме пиците на прага им. Що се отнася до автономните коли на Ford, нямам никакво притеснение за тях.”

В експеримента ще участват автономни Ford Fusion Hybrid, като в Европа този модел се предлага като Mondeo Hybrid.

ТЕХНОЛОГИИ