Geely купуват Lotus този месец за 65 милиона долара

 

През май китайският гигант Geely потвърди, че подготвя голяма сделка за придобиването на малайзийския производител на автомобили Proton, който пък от своя страна притежава британската класика Lotus.

Според последните информации, покупката на Lotus ще бъде финализирана до края на месеца, като цената е 65 милиона долара. Според много анализатори, идването на новия собственик ще се отрази отлично на Lotus, тъй като Geely вече доказаха с Volvo, че умеят да управляват самостоятелно работещи западни компании.

Geely купи Volvo през 2010 г., осигури необходимите инвестиции за възраждането на компанията и запази инженерите и дизайнерите, които поставиха основите на актуалната серия успешни модели на марката. Предполага се, че същият подход ще бъде приложен и спрямо Lotus.

В същото време Lotus може да осигури технологии и инженерни концепции, които да бъдат използвани от другите марки на Geely, като основно става въпрос за олекотени шасита, дизайн на каросерии и електрическо задвижване. Lotus развива самостоятелен бизнес в тази насока като консултира големите автомобилни компании за намаляване на теглото на моделите им, настройване на окачвания и подобрения в аеродинамиката.

С парите на Geely Lotus ще подмени моделната си гама и ще може да предложи на пазара изцяло електрически модел. В последната година Lotus излезе на печалба, макар и скромна, след като последователно лансира различни специални серии на вече застаряващите си модели, които обаче се радват на страхотен интерес от страна на феновете на марката.

НОВИНИ