Jaguar изобрети умен волан с два дисплея

 

Jaguar представи интелектуален волан с изкуствен интелект, който ще може да се използва и като личен асистент. Устройството ще бъде поставено на концептуалния модел Future-Type, чиято цел е да покаже какво ще представляват транспортните средства след 2040 г.

Воланът е наречен Jaguar Sayer – в чест на Малкълм Сайер, който е работил над дизайна не легендарните модели D-Type, E-Type и XJS. Кормилото на бъдещето представлява овал от полиран метал с два информационни дисплея и гласово управление.

Изкуственият интелект на устройството ще записва програмата за деня на собственика и при нужда ще го подсеща – за предстояща среща, например . Sayer ще предвижда също кога автомобилът със система за автономно придвижване трябва да отиде до дома на собственика или пък да му предложи маршрут, по който той да премине, ако желае да управлява сам.

Воланът ще може да работи с автомобили от всякакъв вид – кросоувъри, седани и спортни купета. Той ще съхранява всички данни за разположението на салона на автомобила, както и маршрути от навигационната система и съответно да ги прехвърля на друго превозно средство, ако бъде използван за него.

ТЕХНОЛОГИИ