Взеха 28 книжки за гонки! Всички обжалват наказанията в съда

 

Една година без книжка и 3000 лв. глоба е наказанието, което са отнесли 28 шофьори за участие в гонки. Това пише в днешния си брой в. „Телеграф”, цитирайки началника на Пътна полиция комисар Бойко Рановски.

От 21 януари т.г. в Закона за движение по пътищата е въведено понятието „нерегламентирано състезание”. Наказанието за участие или създаване на такова е 3 бона парична санкция и отнемане на свидетелството за правоуправление за 12 месеца. Ако се повтори, глобата скача на 5000 лева, а книжката се отнема за по три години. Бъдат ли хванати нарушителите да шофират, докато са с наложено наказание, ще се изправят пред съд и ще ги грози затвор до една година.

През първите три месеца до края на април са били написани актове на шестима водачи, на трима от които – в Стара Загора. През следващите четири месеца на още 22-ма в София, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Разград, а през лятото – основни в областите Бургас и Варна. Всички те са отнесли актове, а след това да се сдобили с наказателни постановления. „100% от наказанията се обжалват в момента в съда. Явно хората са преценили, че могат да бъдат отменени наказанията от магистратите. Засега обаче няма приключило дело”, уточни Бойко Рановски.

Според юристи причината санкционираните да жалят е, че във всеки от случаите са били сами на пътя и на практика не е имало състезание. Повечето са били спипани от пътни полицаи да пилят гуми на паркинги в молове, а останалите да дрифтят на оживени кръстовища.

От 21 януари досега на спешния телефон 112 са постъпили само два сигнала за гонки. Към посочените места незабавно били изпратени екипи на Пътна полиция, които да направят проверки и да наложат санкции. „И двата пъти, когато отишли, там не е имало хора и автомобили”, допълни шефът на КАТ.

НОВИНИ