Вижте откъде ще преминава трасето на АМ „Струма“

 

Пет варианта за изграждането на автомагистрала „Струма“ в участъка от Симитли до Кресна ще обсъждат жителите на двете общини в понеделник, стана ясно в сутрешния блок на БНТ. Кметът на Кресна, съобщи в „Денят започва“, че Общинският съвет е взел решение да подкрепи варианта, при който се предвижда магистралата да се раздели в две платна.

В посока Кулата да се използва сега съществуващото трасе, а в посока София да бъде изградено ново, което да минава източно от дефилето. „Трябва да има АМ „Струма“. Това е голям мегапроект, който трябва да бъде изграден. Най-евтин вариант, най-малко засягащ природата и мисля, че и най-бързия. Няма да има време да се изнесат и двете платна източно от Кресна“, заяви Николай Георгиев, кмет на Кресна.

В сутрешния блок на БНТ подкрепата си за този вариант изразиха и от Камарата на строителите, Асоциацията на пострадалите при катастрофи и „Зелен транспорт.“ Според някои еколози, обаче в този случай природата в района ще бъде унищожена. За това, според тях, трафикът трябва да бъде изнесен изцяло на Изток от дефилето или да бъде изграден тунел.

„Най-важно е това решение, което може да бъде реализирано. Което ще бъде, така избрано технически, че да бъде абсолютно технически състоятелно и възможно. То трябва да бъде екологично, отговорно към средата, през която трябва да премине. То трябва да бъде финансово обвързано“, каза Мирослав Мазнев – Камарата на строителите в България.

„Ние трябва да гледаме и различните критерии. Времето, с което разполагаме да я построим, защото знаете,че програмните периоди свършват. И ако до 2022-ра година ние не завършим изцяло магистралата- един метър дори да не завършим от нея. Това означава,че не сме си изпълнили проекта и трябва да възстановим средствата“, добави Веселин Грозданов, „Зелен транспорт“.

НОВИНИ