Гласувано: Вдигат глобата на шофьора с 50 лв. за всеки пътник

 

50 лв. да се добавят към глобата за всяко нарушение на правилата за движение по пътищата за всеки превозван пътник. Такова предложение е гласувано и одобрено във вторник на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, пише в днешния си брой в. „Телеграф”. Председател на комисията е министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Тепърва текстът ще бъде предоставен на работната група, която изготвя чисто нов Закон за движение по пътищата, разделен на три части. Целта на мярката е да спасят хиляди човешки животи. „От 2011 до 2016 година при катастрофи са загинали 1095 пътници и са били ранени 17 752-ма души, които са се возили в автомобилите”, конкретизират от Комисията по безопасност на движението. Според статистиката на КАТ по-голямата част от пострадалите са били жени и деца. „Животът на тези участници в движението струва повече от тези 50 лева”, убедени са експертите по пътна безопасност.

Те настояват за още крути мерки. За пътен инцидент поради неспазване на знак „Стоп” и преминаване през непрекъсната разделителна линия от пътната маркировка, санкцията да бъде отнемане на 13 точки от талона и взимане на книжката до успешно полагане на психотест. Тъй като всеки четвърти убит на пътя е загинал при изпускане на завой пък, от комисията искат при такава катастрофа да се праща виновникът на проверочен изпит. За удар в дърво се настоява наказанието да е същото.

За превишаване на скоростта с повече от 30 км/ч в населено място пък, експертите предлагат отнемане на книжката за месец и отнемане на 10 точки от талона.

 

НОВИНИ