Що е то предпазно фолио и има ли смисъл от него?

 

Има хиляди начини да предпазите боята на своя автомобил от надраскване и други подобни поражения, или поне да опитате. Точно този елемент от автомобила обаче е подложен на безпощадното въздействие на околната среда, но също и на експлоатацията от страна на собственика или ползвателя.

От летящи камъчета на магистралата, до градушка и всякакви други възможни ситуации, в които боята може да бъде надрана. Да, полиране и пастиране биха могли да отстранят някои от проблемите, но това не е нещо, което се прави всеки ден. Не е ли по-добре просто с едно минаване със сешоар или заливане с гореща вода драскотините просто да изчезват?

Науката е стигнала до решение и на този казус и той се казва „защитно фолио“. То представлява напълно прозрачен слой, който се полага върху колата без особени затруднения, но с малко повече търпение и желание. Този защитен филм е съставен от няколко подслоя, имащи различни функции, но една и съща задача – да поемат първия удар на „вражеските“ частици и да опитат да направят така, че боята под него да остане непокатната.

Автомобилният специалист Джейсън Фенски тества това фолио на двата си автомобила и с доста голямо притеснение и нежелание наранява повърхностите им, за да демонстрира качествата му. Оказва се, че фолиото без проблем поема драскане с маркер или с телена четка. В първия случай рисунката изчезва само със спирт, а във втория – драскотините се изпаряват при нагряване.

Фолиото се купува на предварително изрязани модули спрямо модела на автомобила и реално може да се инсталира от всеки. Препоръчително е обаче да се ползват услугите на специалисти в това, за да може да се получи както трябва и да не Ви е яд, че сте загрозили машината си. А самото фолио може да се махне по всяко време, защото се закрепва само с вода и сапун.

ТЕМА, ТЕХНОЛОГИИ