Бойко Рановски: Всяка седмица хващаме 17 000 нарушители на пътя

 

В студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“, призова всички участници в движението да проявяват толерантност и търпение един към друг, с което инцидентите и пострадалите на пътя ще намалеят.

Днес за втора поредна година България участва в Европейския ден без жертви на пътя, като комисар Рановски изрази надежда, че и тази година в рамките на инициативата няма да има нито една жертва на пътя, но подчерта, че това трябва да е целогодишно, а не кампанийно усилие.

Комисар Райновски заяви, че броят на установените нарушения на пътя се е качил почти двойно, като в момента всяка седмица средно се установяват около 17 хил. нарушения на пътя. Като най-добра мярка за намаляване на превишаването на скоростта комисар Рановски определи въвеждането на система за измерване на средната скорост, каквато има във Великобритания, която е на челно място по най-малък брой загинали на пътя в Европа, докато България води е на последно. Той допълни, че са водени разговори за въвеждането на подобна система по магистралите, но това зависи от въвеждането на други системи като тази събиране на ТОЛ такси, както и от рехабилитацията на пътната мрежа.

Комисар Рановски призова още гражданите да бъдат в течение с промените в законодателството, за да не се изненадват, защото тези промени се правят постоянно с цел да се намалят произшествията на пътя. Той подчерта, че на пътя всички участници в движението трябва да са внимателни и толерантни. Комисар Бойко Рановски посочи още, че средно броят на задържаните лица без свидетелство за управление на превозно средство са между 400 и 500 седмично, като от тях поне половината са неправоспособни, т.е. нямат издадено подобно свидетелство. Спрените от движение автомобили във връзка с това са около 7000, коментира още началникът на Пътна полиция.

Във връзка с Европейския ден без жертви на пътя МВР публикува брояч на произшествията на пътя за деня.

НОВИНИ