Внимание! От 1 октомври „синя“ и „зелена“ зона са с ново работно време

 

От 1 октомври зоните за платено паркиране в София ще имат ново работно време. Промяната е в началния и крайния час – вместо от 8 часа вече ще плащаме за паркомясто от 8,30 часа. Краят на работния ден на „паяка” пък ще бъде 19,30 часа вместо 19,00 часа, както е сега. В събота „синята зона” ще работи три часа и половина повече – до 18,00 часа, а не до 14,00 часа. Така хората ще могат да паркират свободно единствено в неделя.

Според общинарите промяната в режима на почасовото платено паркиране ще предостави възможност на родителите да не плащат в районите край училища и детски градини за десетината минути, през които взимат или оставят децата си. Вторият положителен ефект е, че ще се осигури възможност на живущите в зоните да намират по-лесно свободни места около техните блокове и кооперации.

Другата важна промяна, която ще удари по джоба на автомобилистите в София, е разширяването на обхвана на „зелената зона” с 5000 нови места в районите „Лозенец” и „Средец”. Това става по предложение на кметовете на тези два столични района.

От началото на следващия месец в „Лозенец” ще бъде въведена платена „зелена зона” в обхвата: от бул.”Евлоги и Христо Георгиеви”, бул.”Драган Цанков”, бул.”П.К.Яворов”, бул.”Н.Вапцаров”, ул. „Атанас Дуков”, ул.”Сребърна”, ул. „Хенри Ибсен”, ул. „Козяк”, ул. „Славище”, бул. „Арсеналски”, бул.”Черни връх” до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.

В район „Средец” пък почасово паркиране ще бъде въведено между бул.„Цариградско шосе”, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, ул. „Мизия”, ул. „Хан Омуртаг” и бул. „Михай Еминеску”.

Живущите в тези райони трябва да си закупят стикер за платено локално паркиране по постоянен адрес. За целта трябва да подадат заявление.

Увеличаването на паркоместата в „зелена зона” ще струва над 2,5 млн. лв., а очакваните приходи са 4,6 млн. лева. Годишно постъпленията от платеното паркиране в София надхвърлят 15 млн. лева. Цената на зоните няма да се променя – 2 лв. за „синя зона” и левче за час престой в „зелена зона”. Цената на винетките за живеещите в платените зони също остава без изменение – 150 лв. за синя зона и 100 лева за зелена зона (за първи автомобил).

Предвижда се да се закупят още 12 „паяка”, както и 200 скоби за автомобили. За да бъдат освободени тротоарите от паркирали автомобили, ще бъдат поставени 35 800 антипаркинг колчета.

Догодина „зелена зона” ще бъде въведена в части от районите „Възраждане”, „Оборище”, „Студентски” и „Красно село”.

НОВИНИ