Aston Martin Valkyrie обещава F1-времена и над 400 км/ч

 

Aston Martin напредва с работата върху новата версия на хиперавтомобила си със спецификации от Формула 1 – Valkyrie AMR Pro. Британският производител разкри проекта си преди няколко месеца и той отново е с участието на Ф1 отбора Ред Бул и дизайнера на тима Ейдриън Нюи.

Новата Valkyrie ще притежава 6.5-литров V12 двигател, доставен от Cosworth, който ще е способен да доставя повече мощност и по-голям въртящ момент благодарение на „впечатляващи модификации в изпускателната система“. Подобрен аеродинамичен пакет – с по-големи предни и задни крила – ще увеличава притискането.

AMR Pro версията, легална само за писта, ще притежава колела с по-малък диаметър в сравнение с тази за пътя – 18 инча за предните и задните колела, което ще позволи монтирането на състезателни гуми от Michelin. Говорейки за гуми, те ще бъдат със същата спецификация като тези в най-високия клас LMP1 за „24-те часа на Льо Ман“.

Подражавайки на Формула 1, автомобилът ще притежава карбонови спирачки, а мерките за намаляване на теглото не приключват с това. Всичко, което може да се замени с карбон, ще бъде заменено – ще бъдат премахнати елементи като нагревател и вентилатор, информационни и развлекателни екрани. Предното и страничните стъкла ще бъде направени от поликарбонат.

Очаква се максималната скорост да прехвърли с малко 400 км/ч (250 м/ч). Освен това симулациите показват, че автомобилът ще е способен да се конкурира с времената за обиколка на болидите от Формула 1 и тези от „Льо Ман“. Доставките ще бъдат направени през 2020-а година. Произведените автомобили ще бъдат 25 на брой, като всички те вече са продадени.

НОВИНИ