Господ не пази пияните шофьори, ключовата дума е „дисциплина“

 

Магистралите, шосетата, пътищата от всякакъв клас, род и вид у нас отдавна са се превърнали в касапница заради отвратителното им състояние, нехайството на КАТ и пътната агенция при сигнализацията и поддържането на реда на пътя и нахалството на шофьорите, които знаят, че са напълно безнаказани.

Пример отпреди няколко седмици – слагаха нов асфалт на Владайското дефиле. Лентата в посока София затворена, обозначена както трябва, сложени огромни надписи и стрелки за обход през селото. В затворения участък се разхождат работници с лопати, облечени с ярки жилетки. Неделя вечерта, когато всички се прибират към София. За 20 секунди пет коли се наблъскаха в затворения участък, преминавайки през знаци, ленти и светлини все едно не бяха там. Не им направиха впечатление нито изровеният път, нито струпаната техника, още по-малко клаксонът, който се опита да ги предупреди. Спряха чак когато човек с лопата застана с разперени ръце по средата на лентата. Слава Богу, размина се без жертви.

Ето пример и от събота: между Севлиево и Ябланица МВР строи 10 патрулни коли с изпънати мирно до тях катаджии. Те не спряха почти никого за нарушение, но пък нямаше и катастрофи в тази отсечка.

И най-красноречивата илюстрация от вчера – в Хасково хванаха полицейски шеф да кара с 3,39 промила алкохол.

Всичко това не е изненада. Хората зад волана са същите, които хвърлят боклуци от прозорците на колите си, форсират в населено място и на избори гласуват за „спасител“.

Ключовата дума е „дисциплина“

С толкова много шофьори, неспазващи елементарни и нужни за собствената им безопасност правила, не може да се очаква друго. Тежките катастрофи край Микре и Сопот преди дни са съвсем логично следствие – там просто всички карат като луди, както на всеки прав участък по тесните ни пътища.

11 загинали дадоха повод на МВР да се размърда. Главният секретар Младен Маринов излезе с идеята опасните водачи да се извеждат от трафика и да се водят в районното, а пътуващи по пътя София-Варна след катастрофата разказаха, че патрулки е имало буквално през 10 км и движението е било по-спокойно от всякога. Само че спокойствие имаше само там – катастрофи със загинали станаха на онези отсечки, където катаджии липсваха.

Поредните мерки отново са след дъжд качулка, може и да имат ефект, но ще е само няколко дни. Когато спреш дивашкото шофиране край Микре, Бяла или по пътя София-Перник, изкарвайки всички катаджии навън, ще започнат катастрофи на друго място. Това е 100% сигурно – справка загиналото момче на пешеходна пътека между Бургас и Созопол.

Кампанийният подход при решаване на толкова сериозен проблем като пътната безопасност

не може да има други резултати освен временни.

А мерките са половинчати години наред. МВР напоследък заряза даже и кампаниите, преди поне телевизиите излъчваха кадри на катастрофи, та белким се замислят някои, смятащи себе си за безсмъртни, какво могат да сътворят, докато карат с мисълта, че пияните и лудите Господ ги пази. Те обаче, както знаем, безчинстват заради липсата на контрол. За контрола плащаме на МВР, и то напълно напразно. Нито има драконовски мерки срещу убийците на пътя, нито наложените глоби се събират, нито при смърт наказанията в съда са адекватни. Докато е така, жертвите ще са огромен брой.

Сегашното ръководство на МВР в неделя измисли нова мярка срещу опасните шофьори – като ги спре на пътя, ще ги разкарва до районното, за да им съставя актовете там. Каква ще е ползата, ще се уплаши ли някой, е трудно да се предвиди. Но е невъзможно да се очакват и впечатляващи резултати. Семплата идея на главния секретар Младен Маринов – да губи времето на нарушителите, едва ли ще изплаши нахалниците зад волана, че ще се забавят половин-един час. То проблемът е, че те изобщо няма да бъдат спрени. А ако случайно бъдат,

вероятността да дадат подкуп на проверяващите е огромна.

Да не говорим, че данъкоплатците плащат бензина на полицаите, които ще водят нарушителите до районното.

Смисълът от новата мярка е същият като активността на властта в края на май. Тогава премиерът Бойко Борисов изненадващо събра един уикенд всички отговорни фактори в Министерски съвет и им нареди до 10-15 дни да се решат всички проблеми с дрогирани шофьори и изгубени срещу тях дела в съда. Още чакаме резултатите.

Освен воденето в районното трябва да се види и какви резултати ще дадат намеренията на транспортния министър Ивайло Московски в автобусите да се монтират колани и видеорегистратори. Учудващо е, че той се сети за мерки срещу автобусните превозвачи след катастрофата край Микре, а не преди няколко седмици, когато катастрофира автобус и стана ясно, че всеки си манипулира тахографите както си иска.

Не свършиха работя явно и камерите на КАТ, които първо бяха явни, сега са тайни, но все така недостатъчни. Не проработи например новаторската мярка в единия от тунелите на магистрала „Люлин“ – там има камери, които уж мерят за колко време една кола изминава тръбата и ако е за по-кратко от определените минути, трябва да се глобява.

Въпреки че реализацията куца, методът щял да се приложи и на „Тракия“.

Само че дали някой ще събере тези глоби? Само миналата година не са платени 1 млн. броя актове и фишове за нарушения на пътя. И това е при условие, че фишът все пак е бил връчен. А колко не са връчените, сигурно и в пътната полиция не знаят. Тази статистика е показателна за това колко работят увеличаването на глобата и държавната репресия срещу джигитите. Дори свалянето на номерата на пътя не даде очаквания резултат.

Трагичното е, че у нас вече и малките деца са наясно, че на пътя можеш да си правиш каквото искаш безнаказано. И въпреки че в парламента редовно кърпят Закона за движение по пътищата – най-променяният закон през последните 15-20 години, резултат няма. И всеки път се открива наново топлата вода.

Самуил Димитров

ОБЩЕСТВО, ТЕМА